Facebook Retargeting Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Facebook Retargeting Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Dünyanın dev sosyal iletişim ağları arasında yer alan Facebook, her gün yeni gelişmelerle karşımıza çıkıyor. Tamamen kullanıcı odaklı, nasıl daha iyi imkanlar sunabiliriz düşüncesiyle, yeni ek özellikler geliştirmeye devam ediyor.Son zamanda kullanıcıları ortaya çıkaracak bir özellik geliyor. Facebook Retargeting.

 Peki Facebook Retargeting nedir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır? Yazıda aklınızda soru işareti olan tüm konulara yanıt bulacağız. Öyleyse buyrun yazıya.

Facebook Retargeting nedir?

Facebook tarafından hizmete sunulan özellik Retargeting, aslında kitleleri yönlendirebilmeye yardımcı olan reklamları içeriyor. Biraz detaya girelim. Kişiler markalarını internet üzerinden tanıtmayı ve bu şekilde müşteri sayısını arttırmayı amaçlar. Bu şekilde ürettiği malzemeleri herkes tarafından bilinir ve bir marka haline gelme olanağına sahip olur. Oysa ki durum bu kadar kolay değildir. Bu düşünceler, kimi zaman bir hayal olmanın ötesine geçemez.

 Facebook üzerinden sizi takip etseler bile, o takipçileri müşteriye dönüştürebilmek bir o kadar zordur. Onlara kendinizi tanıtmanız, size güvenmeleri, üretilen ürünlerin gerçekten işe yarayacaklarına inanmaları ve sonrasında satın almaları… Süreç bu şekilde işler ve bu yollarla, normal şartlar da geri dönüt almak oldukça zordur.

Bu zorlu durumdan karlı bir şekilde çıkmak için Facebook Retargeting yardıma koşuyor. İşte bu noktada etkili. Bu reklam türü diğer normal banner olanlar gibi değil. Tamamen kullanıcı odaklı ve size ait markaya az çok aşina olanlara yönelik. Bu konuda hiçbir fikrinizin olduğunu düşünmüyorsanız endişelenmeyin. Bilmeniz gereken her şeyden bahsedilecek.

Bu sistem nasıl çalışıyor?

İlk olarak Facebook girişi yapılıyor. Facebook Retargeting özel bannerlarla reklam seçeneği sunar. İki tane kategoriye ayrılıyor: piksel temelli Retargeting ve liste temelli olan Retargeting. Bunlar anlaşıldığı üzere, bir tanesi liste şeklinde görülen reklamları içeriyor. Diğeri ise bilindik, fotoğraf odaklı reklamları içeriyor. Bu ikisi birbirinden farklı amaçlar için kullanılıyor. Peki nedir farkları?

Web sitenizi öncesinde bir kere bile olsa ziyaret eden kişilere Piksel odaklı olan reklamlar görünüyor. Ve en çok tercih edilen reklam yöntemi de bu olsa gerek. Bu reklam yönteminin işleyişinde çerezler rol alıyor. Kişiler, web sitenizi ziyaret ettiğinde onlar fark etmeden, girdikleri arama motoruna bir çerez yerleştirilir. Bu işlem sonrasında o reklamlarla, bir çok platformda karşılaşırlar. Sürekli gördükleri için aşinalık artar.

Piksel temelli olan bu sistem, özellikle zamanlayıcı özelliğine sahip olduğu için işlevseldir. Bu büyük avantaj sayesinde, sürekli aynı ve buna benzer reklamları gören kişiler, bir süre sonra bilinçaltına marka ile ilgili görselleri yerleştirir. Başka bir zaman denk geldiğinde, onu kolay bir şekilde hatırlar. Bu piksel olarak kullanılan sistem, otomatik olduğu için reklam verenin yapacağı bir şey yoktur. Siteyi ziyaret eden kişilere bağlı olarak, reklam gösterme durumu değişkenlik gösterir.

Liste temelli reklam seçeneğini kullanabilmeniz için, kişilerin iletişim bilgileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu iletişim bilgilerini, en gerekli olarak e-posta adresini bu sisteme kayıt ederek, sadece bu kişilere reklam görünmesini sağlarsınız. Bu sistemin tek tek kişileri kaydederek uğraştırıcı ve daha az kişi odaklı olması dezavantajken, diğer sisteme göre bazı avantajları da beraberinde getiriyor. Bu diğerine göre çok daha az seçilse de aslında, reklamın görünürlük oranı ve dönüşümü çok daha fazla olmaktadır. Çünkü bu kişiler diğerleri gibi rastgele olmamış, seçilerek reklam gösterilen kişilerdir.

Liste temelli olanı kullanmak istiyorsanız bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Örneğin, kişinin iletişim adresini bildiğinizi sanarak, onu o e-posta adresi ile kayıt ettiniz. Ancak kayıt olan kişi, Facebook için kendine başka bir e-mail adresi belirlemiş. Böyle bir durumda o kişinin Facebook için farklı bir e-mail belirlemesi nedeniyle, reklamlar o kişiye görünmeyecektir.

Peki Retargeting işlemini yaparken amacım ne olmalı?

Bu konu hakkında genel bilgileri öğrendiğiniz. Retargeting işlemi, belli bir amaç doğrultusunda ortaya çıkar. Her özelliğin bir amacı olduğu gibi, bunun içinde bir amaç belirlemek gerekiyor. Bu sistemin en büyük avantajı ve amacı, kitleler üzerinde farkındalık kazandırmak.

Belki sizin web siteniz hakkında hiçbir bilgisi olmayan insanlar, bu şekilde haberdar olacak. Bu farkındalık sayesinde adınızı duyurabilmeniz mümkün olacak. Bu şekilde geri dönüşümü de, anlık olarak almış olacaksınız. Ancak burada önemli olan nokta, hiç tanımadığınız insanlar, bir çok kişi üzerinde bu farkındalığı yaratmanızsa, piksel temelli olan seçeneği tercih etmeniz. Çünkü tesadüfen bile olsa, sitenize bir kere giren kişi, artık bir çok yerde sizinle karşılaşacak.

Facebook   sistemi dezavantajları içinde önemli bir tanesi, tıklama oranının beklediğiniz gibi gitmeyebilecek olması. Bazen istediğiniz oranı yakalarken, her zaman bu sonuca ulaşamazsınız. Çünkü çoğu reklam, kullanıcıların ilgi duydukları alanlara yönelik reklam verirken, Retargeting tamamen istenilen reklamı gösterme amaçlıdır. Bunun sonucunda, kişinin ilgi alanına girmediği için görse bile reklama tıklama, inceleme gereği duymayabilir.

Bu süreçte, amaç sadece ürünü satın aldırmak değildir. Asıl amaç isminizden haberdar ederek, farkındalık kazandırmaktır. Bu nedenle hemen, bir sonuç ve satın alma beklemeyin. Zaten adınızı duyurup, insanların güvenini sağlamanız durumunda, istedikleriniz zaman içerisinde yerine gelecektir.

Retargeting dönüşüm olayı

Facebook Retargeting dönüşüm olayı, kişilere kendimizi ve markamızı tanıtıp, onların güvenini kazandıktan sonra satın alma durumunun gerçekleşmesine denir. Bu şekilde tanıyan kitleyi genişleterek, kazandığınız geliri her geçen gün arttırabileceksiniz. Bunu nasıl anlarız diyorsanız, o çıkan reklama tıklayıp gelen kişiler, çıkan ekrandaki bilgileri doldurduğunda, onun bu şekilde geldiği belli olacaktır.

Bu dönüşüm, özellikle liste temelli olarak oluşturulmuş reklamlar da çok daha fazladır. Çünkü bizzat hedef alınan kitle bellidir. Bu kitleye uygun gösterimler olacaktır ve web site hakkında bilgisi olan kişi daha çok ilgi duyacaktır. Bu şekilde ürünlerinizi satın alma ihtimalleri de bir o kadar artmış olacaktır. Ancak piksel temelli gösterimde de farklı kitlelere hitap ettiğiniz için, onları ilgilendiren reklamlarda çok büyük sayılara ulaşabilirsiniz

Retargeting için hangi araçları kullanmalıyım?

Facebook Retargeting uygulamasını kullanmak için bir çok araç seçeneği mevcut. Bu alana olan ilgiden dolayı, üçüncü taraf uygulamalar farklı seçenekler üretmeye devam ediyor. Bunlardan en çok tercih edileni adı duyulmuş, dev uygulamalar aracılığıyla yapılanlar. Örneğin, Facebook, İnstagram ya da Twitter gibi tanıdık uygulamalar. Bunların yanı sıra yine aynı hizmeti veren diğer uygulamalar, PerfectAudience, Bizo gibi. Akla gelen diğer isimler ise, AdRoll uygulaması ve Retargeter uygulaması olarak öne çıkıyor.

Facebook Retargeting oluşumu için neler yapılması gerekiyor?

Piyasada boy göstermenin ve satışları arttırmanın en önemli yolu Retargeting olduğu için, dikkat edilmesi gereken bazı noktalar yer alıyor. Bunlara bakılacak olursa:

1)      Liste yapma

İlk olarak yapmanız gereken hedef listenizi ve amacınızı belirlemek. Hangi alanda hizmet verdiğinize ve hangi kitleye hitap etmenin yararlı olacağını belirleyin. Hedefinizle uyuşmayan bir insan topluluğu, sonuçta başarısızlık ortaya çıkaracaktır. İlgi alanına uygun kapsamlı bir liste oluşturabildiyseniz, bir sonraki aşamaya geçin. Oluşturamadıysanız düzenlemelere devam edin.

2)      Facebook hedef kitle yöneticisi

Listeniz tamam. Artık bu aşamaya geçebilirsiniz. Listeyi Facebook uygulaması üzerinde, hedef kitle yöneticisi bölümüne yükleyin. Nasıl yükleyeceğinizden bahsedeceğiz. Listeyi hazırladıktan sonra export edeceksiniz. Bu işlem esnasında CSV uzantısını seçin. Bunu yaptıktan sonra yönetici bölümüne bu dosyayı yüklemeniz yeterlidir. Bundan sonra Facebook, sizin listenizi taratarak, bilgileri gerekli kişilerle eşleştirmeye başlayacaktır.

Bu işlem bittikten sonra sıra geldi hedef kitle seçmeye. Bunun için önce Facebook reklamlar bölümünden, hedef kitle seçeneğine tıklayarak istediğinizi seçin. Bu kısımda tekrardan CSV uzantılı dosyayı yükleyin. Bu kısımda uzantıyı TXT olarak da yükleyebilirsiniz. Son olarak, unutmayacağınız bir şekilde dosyayı adlandırın. Bu işlemin sonuçlanması, yaklaşık bir saatinizi alacaktır, sabırlı olmanız gerekiyor. Bir saat beklemeden reklamı hazırlama gibi çabanız olursa, reklam yayınlanır ancak liste yüklenmediği için, hiç kimseye görünmez.

3)      Gideceği URL’yi ayarlama

Facebook reklam oluştur bölümüne tıkladığınız da detayları belirleyebilirsiniz. (Yeşil renkli olana tıklayın.) buradan reklama tıklandığında nereye gitmesini istiyorsanız onun URL bilgilerini girin. Web sitenize gitmesini istiyorsanız, o bilgileri girmeniz yeterli.

4)      Reklamları Bölümlerle Sınırlandırma

Reklamları bir çok seçeneğe göre daraltmanız mümkün. Bu şekilde tam olarak, hedef kişilere hitap edecektir. Örneğin, yaşadığınız coğrafi bölgeyi seçerek sınırlandırma yapabilirsiniz. Aynı zamanda kişilerin ilgi alanlarına göre, beklentilerine göre ya da diğer bir çok seçeneğe göre sınırlandırma yapabilirsiniz. Bu işlem sayesinde, reklamlarınızı görmeyecek ya da geri dönüş yapmayacak kişilerin de bulunmasını engellemiş olursunuz.

Bütçenizi belirleyin

Bu iş için ne kadar para ayırabileceğinizi kararlaştırmanız gerekiyor. Tıklama başına mı yoksa görüntüleme başına mı olacağını netleştirin.

Reklam hazır

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Hikayeleri: Markanız İçin Etkili Kullanım Örnekleri
Instagram Hikayeleri: Markanız İçin Etkili Kullanım Örnekleri

Instagram hikayeleri neredeyse herkesin günlük hayatının bir parçası haline geldi. Birçok kullanıcı düzenli aralıklarla hikaye paylaşımında bulunuyor,...

Instagram’da İçerik Oluşturmanın 10 Yolu
Instagram’da İçerik Oluşturmanın 10 Yolu

Bilindiği üzere Instagram, içerik üreticilerinin kitleleriyle etkileşime girmek ve yeni insanlara ulaşabilmek için en çok tercih ettiği uygulamalardan...

Tüm bu maddeleri yaptıktan sonra işlem tamam. Resim boyutlarını ve reklam yazısını ayarladıktan sonra, reklamı yayınlayabilirsiniz. Artık kendinizi tanıtmaya hazırsınız.

 

 

 

 

 

 

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 0 Ortalama: 0 )

5 yorum

  1. Ayten AKSEL
    Ayten AKSEL

    Ticari faaliyetlerim için güzel bir yazı olmuş. Teşekkür ederiz artık bu bilgilerle takipçi sayımda da artış olur herhalde

  2. Huriye GÜL
    Huriye GÜL

    Liste oluşturmak için hangi dalları seçmek gerekiyor. Sonuçta sektör seçimi de önemli en kazançlı sektör hangi yönde bunu nasıl bileceğiz

  3. Tuğba ÇETİN
    Tuğba ÇETİN

    Facebook Retargeting uygulamasını ben instagram üzerinden denemeye çalıştım. Ancak tam başarılı oldum denilemez. Yazı içinde merak ettiğim şeyler vardı denemek lazım bence

  4. Kerim İSTEK
    Kerim İSTEK

    Daha önce reklam verdim iki günde param bitti. Meğerse kitle seçebiliyormuşuz, zamanlama yapabiliyormuşuz. Facebook reklam için daha bir çok seçenek varmış

  5. Numan SARI
    Numan SARI

    Ticaret yapan firmalar ile ilgili son dönemlerde büyük uygulamalar ve değişimler var. İnstagram artık firmalara yönelik çalışıyor.