Youtube SEO Uyumu İçin Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler

Youtube SEO Uyumu İçin Bilmeniz Gereken Tüm Bilgiler

Sosyal medya ve internetin yoğun bir şekilde kullanılması üzerine, arama motorlarına ilgi her geçen gün artıyor. Bilindiği üzere bilinen en büyük arama motoru Google. Beraberinde Yandex’te aynı seviyede. Peki bunlardan sonra en güçlü arama motoru hangisi? Tabi ki Youtube. Sadece video izleme uygulaması gibi düşünülse de oldukça, rağbet gören bir arama motoru. Bu nedenle Youtube SEO çalışmaları için talep git gide artıyor.

Youtube uygulamasına olan bu talep, buradan yayınlar yapma ve para kazanmayı da ön plana çıkarıyor. Yazı okumaktan ziyade insanlar görselliğe daha çok önem verip, izlediği için videolar önemli bir konumdadır. Bu aşamada sadece video paylaşmak yeterli olmuyor. Bu videoları paylaşırken, tüm arama motorlarının dikkat ettiği kriter: SEO. Peki SEO çalışmaları nelerdir, bu aşamada Youtube’nin sizden istediği kriterler neler? Tüm sorulara beraber cevap bulalım. Aklınıza takılan tüm sorulara yer verildi.

SEO ne işe yarar?

SEO, arama motoru optimizasyonu demek. Yazıda bahsettiğim önemli noktalara dikkat etmeniz durumunda arama motorlarının görüntüleme sayfasında ilk sıralarda yer alabilirsiniz. Bu da ilk sıralardaki videolar daha çok izleneceği için abone olanların sayısını ve görüntüleme sayısını oldukça yükseltecektir. Fenomen olmak istiyorsanız sabırlı bir şekilde her çalışmada, kriterleri göz önünde bulundurmanız oldukça önemli.

Youtube neye göre sıralama yapıyor?

Youtube SEO uyumu için belli kriterler bulunuyor. Uygulama üzerinden tüm videoları inceleyip, birbiri arasında kıyaslama yaparak belli yayınların üst sıralarda görünmesini sağlıyor. Burada sadece video paylaşmak yeterli olmayıp, belli maddelere göre yayınlarınızı düzenlemeniz gerekiyor.

Youtube SEO kıyaslama sonucunda belli kriterler göz önünde bulunduruyor. Bu kriterler arasında video görüntüleme sayısı, kanal abone sayısı, beğenmeler,  video yorumları, kanal görüntülenmeleri en başta gelenler. Diğer bakılanlar ise olumlu değerlendirme yüzdesi, açıklamadaki geniş eşlemeli anahtar kelime sayısı,  başlıkta geniş eşlemeli anahtar kelime sayısı, tahmini izleme süresi, beğenmeme gibi özellikler.

Bunun yanında, günlük ortalama görüntüleme sayısı, yayınlandığı gün sayısı, açıklamadaki tam eşleme anahtar kelime sayısı da ilk sıralarda çıkma için belirleyici faktörler arasında.  Video süresi, video açıklama, anahtar kelime yoğunluğu, video açıklama uzunluğu konusunda da belli ölçüt var. Dikkat edilen özellikler bunlarla da bitmiyor. Kanal videoları sayısı, kanal açıklama uzunluğu, kanal açıklamasında tam eşleme anahtar kelimesinin sayısına da bakılarak kıyas yapılıyor.  Bu ve bunun gibi maddeler tüm videolar arasında kıyaslama yapılarak belirleniyor. Bunun sonucunda da ilk sırada görüntülenecek videolara yer veriliyor.

Doğru anahtar kelime seçimi

Youtube SEO sürecinde en önemli kriter, doğru anahtar kelime seçimi. Yukarıda sıralama faktörlerinden bahsettik. Bu konulara geçmeden önce, belki de en önemli madde olan anahtar kelimelerden bahsetmemek olmaz. Peki doğru anahtar kelime seçimi nasıl olmalı? Anahtar kelimelerin popüler aramalarda olduğundan emin olmanız gerekiyor. Bunun için Youtube arama bölümüne konunuzla ilgili anahtar kelimeyi yazın. Hemen aşağıda çıkan bir çok öneri arama konusu, kullanabileceğiniz anahtar kelimelerdir. Çünkü, bir çok kişi orada yazanları arattığı için orada sıralanmaktadır.

Anahtar kelime bulma konusunda, belli bir araç kullanmak istiyorum diyorsanız keywordtool.io/youtube adresi işinize yarayabilir.  Bu hizmeti kullanarak en uygun, anahtar kelimelere ulaşmanız mümkün. Aynı şekilde Youtube’de arama yaptınız diyelim. Arama sonucunda ekranın sağ üst kısmında, Google trends bulunuyor. Bu kısımdan kelimelerin, ne kadar arandığına ulaşarak doğru kelimeleri seçebilirsiniz.

Burada bir noktaya değinelim. Abone sayınızın yüksek olması durumunda farklı bir yöntem uygulayabiliriz. Bilinen ve bir çok videonun kullandığı, rekabetçi anahtar kelimeler yerine özgün ve aratılabilecek anahtar kelimeler kullanmanız sizin için daha iyi olur. Bu şekilde diğerlerinde o anahtar kelime olmadığı için, üst sıralara çıkmanız kolaylaşır. Anahtar kelimelerde, bu özgünlüğe yer verebilirsiniz.

Anahtar kelime seçimine karar verdiniz. Peki bu kelimenin, doğru anahtar kelime olup olmadığına nasıl karar vereceğiz? Aşağıdaki gibi uygulama yaparak, popüler olup olmadığına karar verebilirsiniz.

Youtube SEO için bu uygulama büyük bir trafik kaynağı olsa da, diğer arama motorları trafik kaynağını bir o kadar arttırıyor. Özellikle Google! Bu aşamada yapmanız gereken ise, seçtiğiniz anahtar kelimenin Google içinde ne kadar çok aranıp, popüler olduğunu bulmanız. Bunun için kullanabilecek 2 uygulama var:

-Google Anahtar Kelime Planlayıcıyı

– Kwfinder

Bu iki uygulamadan aratarak istediğiniz, video yayınlarınıza uygun anahtar kelimelere ulaşabilirsiniz.

Youtube SEO uyumlu başlık

Bir başlığın Youtube SEO kriterlerine uygun olmasında ki en temel kural, anahtar kelimenin başlık içinde yer alması. Bu SEO kuralları konusunda bilgisi olanların, az çok aşina olduğu bir konu. Burada isteğinize göre tam eşleşme ya da geniş eşleşme seçeneklerini kullanabilirsiniz. Bunlar hakkında bilgi verelim.

Tam eşleşme: Anahtar kelimen ne ise, onun birebir başlık içerisinde yer almasıdır. Ek almaz ya da farklı kelimeler aralarına eklenmez. Örneğin bilinen güzellik sırları anahtar kelimenizde başlık ‘’son 10 yılın bilinen güzellik sırları’’ olabilir.

Geniş eşleşme: Burada anahtar kelime, başlıkta birebir geçmez. Kelimeler alınıp az çok değiştirme yapılarak kullanılır. Yukarıdaki örnekten yola çıkarsak, sadece güzellik sırları alınarak başlık ‘’en etkili güzellik sırları’’ olabilir. Kelimeler halinde başlıkta yer alabilir.

İyi bir başlık için:

  • Başlık çok uzun ya da çok kısa olmamalı. Bu aşamada başlıkta üst sınır 50 karakter olmalı.
  • Anahtar kelime, mutlaka başlık içerisinde yer alsın.
  • Youtube yan ekranda, çıkan videolarda, dikkat çekici olan başlıklara tıklarız. Bu nedenle yayın yapmadan önce ben olsam nasıl bir başlığa tıklardım deyip, ilgi çekici bir başlık bulun. Bu görüntüleme sayısının artması için oldukça önemli.

Youtube videosu hakkında açıklamalar

Başlıktan sonra sıra geldi açıklamalara. Hedef kitleyi çekmek adına, açıklamalar oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Açıklama bölümünde anahtar kelimelere mutlaka yer verin. Ancak akış doğal olsun, çok abartmayın. Sayıyı iyi ayarlayın ki bu kanalınıza zarar vermesin.

Açıklamada dikkat edilmesi gerekenler:

  • Anahtar kelimeler içinde hedef kelime seçin. Bu kelimenin açıklama bölümünde, ilk 120 karakterlik bölümünde geçmesine özen gösterin. Herhangi bir video açtığınızda, devamını göster bölümünden önce sadece bu kısım görünecektir, bunu unutmayalım.
  • Açıklama kısmının çok kısa tutulmaması gerekiyor. Bu nedenle bu kısımdaki kelime sayısı en az 250 kelime olmalı.
  • Anahtar kelimeleri içerikte kullanırken, yukarıda bahsettiğimiz gibi tam eşleşme ve geniş eşleşme seçeneklerini kullanın. Açıklamalarınızda bunlara yer vermeniz, aramalarda ilk sıralarda çıkmanız için gerekli.

Kaliteli içerikler

Genel hatlarında önemli noktalara değindik. Bunlar genel kurallar olsa da, izleme ve abone olma noktasında kaliteli içerikler ön plana çıkıyor. Kimse fayda sağlayacağını düşünmediği birini izlemeye değer görmeyecektir. Diyelim ki kullanıcı sizin videonuzu çok beğendi, sürekli diğer bir videoyu açıp izliyor. Bu Youtube SEO açısından, tahmin edilemeyecek derece de önemli bir avantajdır. Kullanıcı odaklı olarak bu içeriğin kaliteli olduğunu düşünecek. Bu şekilde bu kriteri taşımanız durumunda üst sıralara çıkmanız mümkün olacak.

Kaliteli içerik üretmek adına:

  • Videoya başladığınızda ilk olarak içerik hakkında açıklama yapın. Bu video hangi konudan bahsediyor, insanlar bunu izlediğinde kendilerine ne faydası olacak. Bunu bilmek, eğer fayda sağlayacağını düşünmüşlerse onların videoda kalmasını sağlar.
  • Laf kalabalığı yapmadan konuya giriş yapın. İzleyiciler gereksiz uzatmalardan hoşlanmaz.

İzleyici yorumları

Videoları beğenmek kadar, yapılan yorumlarda Youtube SEO uyumu açısından, ilk sıralarda olmak adına önemlidir. Bu nedenle kullanıcıların yaptığı yorumlar sizlere avantaj olacaktır.

Yapılan yorumları arttırma:

  • Video içerisinde sorular sorarak, cevaplamalarını isteyebilirsiniz.
  • Sizlere yorumlarda sordukları soruları, mutlaka cevaplayın. Bu diğer kişileri yorum yapması için cesaretlendirecektir.

Abone sayısı

Youtube SEO optimizasyonu için, abone sayısının önemi göz ardı edilemez bir gerçektir. Aramalarda genellikle abone sayısı 1000 ve üstü olan Youtuberlerin videoları ilk sıralarda çıkacaktır.

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Takipçi Satın Alırsam Hesabıma Beğeni Gelir Mi?
Instagram Takipçi Satın Alırsam Hesabıma Beğeni Gelir Mi?

Instagram aktif takipçi satın alırsam hesabıma beğeni gelir mi? Şeklindeki sorunuza evet diye cevap vermek hiç de yanlış olmaz. İnstagram’da takipçi a...

Tik Tok Nasıl İndirilir?
Tik Tok Nasıl İndirilir?

Tik Tok uygulama indirme işleminin tüm detayları ile bu blogda. Bir video izleme programı olan Tik Tok, son dönemlerin en çok indirilen uygulaması olm...

Abone sayısını arttırmak için:

  • Videoya verdiğiniz emeği hissettirerek kanalınıza abone olup, paylaşımı beğenmelerini isteyin.
  • Art arda yayınlanan kaliteli içeriklerle, faydalı olacağınız hissettirin. Bu abone sayınıza etki eder.
  • Video konularınıza uygun hediye ve çekilişlerle, takipçi kazanın. Bu çekilişleri diğer sosyal medya hesaplarınızda paylaşın.

Youtube videolarının sosyal medyada paylaşılması

İnsanlar beğendikleri videoları sosyal medya aracılığıyla paylaşma ihtiyacı duyarlar. Burada önemli olan samimiyet ve kaliteli içerik. Paylaşmaya değer görmek. Buda Youtube SEO kriterleri arasında önemlidir. Bunu gören Youtube, ilk sıralarda görünmenize yardımcı olacaktır. Aynı zamanda sizde tüm sosyal medya hesaplarınızda ve varsa web sitenizde yayınlarınızı paylaşarak, daha çok kişiye ulaşmasını sağlayabilirsiniz.

Video uzunluğu ne kadar olmalı?

Video uzunluğu, sıralamada etkilidir. Uzun araştırmalar sonucunda ne çok uzun ne de çok kısa videoların etkili olamadığı görülmüştür. Video çekimlerinizin, yaklaşık 10 dakika olması idealdir. Ancak süreyi uzatamıyorsanız on dakikayı doldurmak için, gereksiz bilgi ve tekrar eden bilgilerden kaçının.

Etiket kullanımı

Etiket kullanımı, anahtar kelime gibi önemli olduğu için Youtube SEO uyumu için kriterler arasında. Uygun etiketleri kullanarak, aramalarda çıkabilirsiniz. Aynı kelimeleri sürekli kullanmak spam olacağı için dikkatli olun.

 

 

Google arama kısmına ‘’Chrome için VidIQ uzantısı’’ yazıp aratın. Çıkan uzantılarda ‘’vidIQ Vision for YouTube’’ yazın ve buradan uzantıyı ekleyin. Bu uzantı sonrasında artık konu ile ilgili videoları Chrome üzerinden açtığınızda, sağ üst tarafında tahmini etiketler yer alacak. Burada yazan etiketlerden faydalanıp kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Yorum Gönder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 0 Ortalama: 0 )

6 yorum

  1. Mustafa ÇALTEPE
    Mustafa ÇALTEPE

    Yazılarınız harika okudukça yeni yeni şeyler öğreniyorum. Youtobe seo çalışması olduğunu bilmiyordum. Demekki bu sebeple bizim videolar hiç görünmüyor.

  2. Hakkı TEMEL
    Hakkı TEMEL

    Abone sayımla ilgili pek problemim yok ancak diğer videolar gibi fazla yorum alamıyorum. Acaba bunun için özel bir yöntem var mı?

  3. Meral ATÇI
    Meral ATÇI

    Seo ne işe yarar diye sorup duruyordum. Youtube içinde ayrı bir seo kavramını hep merak ederdim. Bayağı zor işmiş bu işler hiç mi bulaşmazsak?

  4. Ferhat SEZER
    Ferhat SEZER

    Facebook paylaşımlarında yapacağımız anahtar kelime seçimleri için özel bir istatistik var mı? Yoksa tek tek incelemek mi gerekiyor. Hangi anahtar kelimenin daha fazla izlendiği bilgisine ulaşabilirmiyiz.

  5. Gamze ASLAN
    Gamze ASLAN

    Kaliteli içerik üretmek için öncelikle videonun neyi anlattığını tam olarak belirtmek iyi oluyor. Benim bu türden videolarım birçok kullanıcı tarafından takip edildi. Bende artık her videomun başında neler anlatmaya çalıştığımı tek tek izah ediyorum.

  6. Yusuf MERMER
    Yusuf MERMER

    Youtobe kanalım için seo çalışması yaptırmak istiyorum. Ücretli bir şekilde bize yardım edebilirmisiniz