Instagram Post Boyutu Nasıl Ayarlanır?

2010’da fotoğraf paylaşımı temelli bir sosyal ağ olarak hayatımıza giren Instagram, günümüzde videoları da bileşenlerine dahil ederek görsel medyanın en önemli parçası oldu. Görsel kalitenin ön planda olduğu Instagram’da, gönderileri düzgün bir şekilde kullanıcıların karşısına çıkarmak çok önemli. Paylaşacağınız postun hangi formatta paylaşıldığına ve bu formatın ideal boyutlarına mutlaka dikkat etmeniz gerek. Boyuttan kastedilen şey, görselin en ve boy oranıdır.

Örneğin akışta paylaşacağınız fotoğraf ile hikaye olarak paylaşacağınız fotoğrafın boyutları birbirinden farklı olacaktır. Bu ayrımı göz ardı ettiğiniz takdirde Instagram gönderinizi kırpabilir, bunun sonucunda da görsellikte arzuladığınız kaliteyi yakalayamamanız mümkün. Fotoğrafın merkezinde olmasını arzuladığınız konu, bur kırpmanın sonucunda tamamen kaybolabilir de. Peki Instagram post boyutu nasıl ayarlanır? Hangi boyutlar hangi formatlar için ideal? İşimizi kolaylaştıracak uygulamalar neler? Detaylıca anlatalım.

Akıştaki Gönderilerin Boyutları

Instagram akışında paylaşacağınız postu üç farklı biçimde paylaşabilirsiniz.

  • Bunların ilki 1’e 1 oranında olan karedir. Bunun piksel karşılığı 1080 x 1080’dir. Görsellik açısından en iyi seçenek budur. Bu sebeple markalar tarafından sıklıkla tercih edilir. Ayrıca seçtiğiniz gönderi 1080 pikselden fazla ise Instagram bunu otomatik olarak kareye çevirir.
  • Diğer seçenek, dikey paylaşımdır. Dikey paylaşımların boyutu 1080 x 1350 pikseldir. En boy oranı karşılığı 4:5’tir. Akışta en çok yer kaplayan paylaşım türüdür. Genellikle portreler için tercih edilir.
  • Son olarak, Instagram’da yatay biçimde fotoğraflar da paylaşabilirsiniz. Bunun ölçüsü ise 1080 x 566’dır. Daha çok manzara fotoğrafları için kullanılır.

Instagram minimum 320, maksimum 1080 piksellik içerikleri kabul ediyor. 320’den daha az, 1080’den daha fazla piksele sahip görsellerle karşılaştığında ise bunları otomatik olarak 320’ye çıkarıyor, ya da 1080’e düşürüyor. 320 pikselin altında bir gönderi paylaşmak çok da tavsiye edilen bir şey değil. Instagram görseli otomatik olarak 320 piksele çıkardığında çözünürlük azalıyor ve haliyle kalitesi azalıyor.

instagram post boyutları

Hikaye Boyutları

Instagram hikayeleri markaların büyüyebilmesi için oldukça önemli. Web sitelerine artan ziyaretlerin en önde gelen kaynağı Instagram hikayelerindeki linkler. Kullanıcıların markanızla ilgilenmesi ve bu link aracılığıyla sitenizi ziyaret etmesini sağlamak için hikayenizin albenisini ve görsel kalitesini göz önünde bulundurmanız gerekir. Hikayelerdeki en boy oranı 9:16’dır. Bu oran 1080 x 1920 piksel boyutuna denk gelir. Instagram, diğer ölçülerde eklediğiniz fotoğrafları 9:16 oranına denk gelecek şekilde düzenler. Sonuç hoşunuza gitmezse fotoğrafı istediğiniz gibi büyütüp küçültebilir, hatta odak noktasını kendiniz seçebilirsiniz. Hikayede paylaşacağınız içerik ister fotoğraf ister video olsun, dikey biçimde paylaşılması tavsiye ediliyor. Yatay görsellerden kaçınmaya çalışın. Video ekleyecekseniz, kısa olmasına özen gösterin. Hikayede paylaşacağınız videoların 15 saniyeden uzun olamayacağını unutmayın.

Reels Boyutları

Instagram Reels videoları, gönderi akışında paylaşılan videoların aksine oldukça kısadır. Maksimum süresi 90 saniye ile sınırlı olan Reel videoları, keşfedilmek için harika bir araçtır. Üstelik kolayca editleme, videoya popüler sesleri ekleme, filtreleri kullanma imkanlarını da sunar. Reels videoları da aynı hikayeler gibi 1080 x 1920 piksel ölçülerinde olmalıdır. İdeal en boy oranı 9:16’dır. Unutmayın ki Reels videolarınız akışta bu şekilde görüntülenmez. Bir reels videosu akışa düştüğünde otomatik olarak kırpılır ve dikey akış postu ile aynı boyuta denk gelir.  9:16 olan en boy oranı 4:5’e dönüşür. Bu sebeple içeriğinizin en önemli noktalarını, eklediğiniz metni ya da görüntüyü mutlaka merkeze yakın bir yere yerleştirmeniz gerek.

reels boyutu

Post Boyutu Ayarlamak için Uygulamalar

Çözünürlüğü yüksek görseller paylaşmak için fotoğraflarınızı düzenleyebileceğiniz ücretsiz mobil uygulamalar mevcut. Hem App Store’da hem de Google Play’de bulabileceğiniz bazı uygulamaları sıraladık:

  • NoCrop for Instagram: Fotoğraflarınızı kırpmadan mükemmel boyuta getirmenizi sağlar.
  • Instasize: Fotoğraflarınızı dilediğiniz formata getirir ve düzenleme imkanı sunar.
  • Insta Square Maker: Bu uygulama da fotoğraflarınızı kareye dönüştürür ve farklı boyutta çerçeveleri kullanmanızı sağlar.

Sonuç

Instagram post boyutu, görsellik temelinde oldukça önemlidir. Post boyutları formatlara göre farklılık gösterir. Başarılı bir pazarlama için bu farklılıkları mutlaka göz önünde bulundurmak gerekiyor. Akıştaki paylaşımlar için kare biçimi daha sıklıkla tercih edilirken, tüm ekranı kaplayan hikaye ve Reels videoları için 1080 x 1920 pikseller tercih ediliyor. Instagram’da içerik oluşturmak ve çözünürlüğü yüksek kaliteli gönderilerle daha fazla insana ulaşmak için bu boyutları bir kılavuz olarak görebilirsiniz. Instagram post boyutu nasıl ayarlanır sorusunu da hem bu boyutları paylaşarak, hem de kullanışlı mobil uygulamaları örnek göstererek cevaplamış olduk.

Instagram profilinizin etkileşimini arttırmak ve platformda daha da popülerleşmek istiyorsanız Instagram beğeni satın al hizmetimize göz atmayı unutmayın!

Sıkça Sorulan Sorular

Instagram post boyutu neden önemli?

Post boyutu, paylaşımınızın nasıl göründüğünü belirler. Postlarınızı tavsiye edilen boyutlarda paylaşırsanız çözünürlükte bir sıkıntı yaşamaz, kaliteli görseller elde edersiniz.

Akış ve Reels videolarının boyutu neden farklı?

Akıştaki paylaşımlar ekranın belli kısmını kaplarken Reel videoları ekranın tamamını kaplıyor. Bu da çözünürlüklerini birbirinden farklı kılıyor.

Post boyutunu düzenleyebileceğim uygulamalar var mı?

Postlarınızın boyut düzenlemesini yapıp son haline getirebileceğiniz ücretsiz bazı uygulamalar şunlar: NoCrop for Instagram, Instasize ve Insta Square Maker. Bu uygulamaları hem App Store’da hem de Google Play’de bulmanız mümkün.

Özge Gökmen

Yazılar: 22

Merhaba, ben Özge! Bir sosyal medya uzmanı olarak sizlerle takipcisatinal.org blog sayfasında tüm yeni sosyal medya haberlerini ve ipuçlarını paylaşmaktan memnuniyet duyuyorum!

Bu Yazıları da Sevebilirsiniz
Instagram Post Boyutu Nasıl Ayarlanır? Hakkında İlk Yorum Yapan Sen Ol

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

(Toplam: 0 Ortalama: 0 )

Gösterilecek yorum yok.